0

La Fira del Tap neix amb la voluntat de donar a conèixer el sector taper de les Gavarres i el sector surer català, una indústria que fabrica anualment 2.400 milions de taps de suro per vins i caves, el 50% dels quals surt d’empreses sureres de Cassà de la Selva i l’altre 50% d’empreses de Palafrugell. Del total dels 2.400 milions de taps catalans, 1.300 milions són de cava, el qual representa el 60 % de la fabricació mundial, i 1.100 milions són de vi, cosa que representa el 10 % de la producció mundial. Els taps s’exporten a Espanya, França, Itàlia, els Estats Units, Portugal, Alemanya, Xile, la Xina, Argentina, Mèxic, Sud-àfrica, Suïssa i Austràlia, per aquest ordre d’importància.

Presentació Fira del tap

La primera edició de la fira es celebra aquest cap de setmana del 16 al 18 de juny 2017. Les quaranta activitats del programa giren entorn del món del suro, la indústria i la gastronomia per enfortir els lligams amb l’enoturisme i la gastronomia. La zona de les Alberes, a la Catalunya del Nord, és el primer territori surer convidat. I s’han iniciat els tràmits per crear la ruta transfronterera surera per a cicloturistes, que discorrerà per territoris surers entre el sud de França i la Costa Brava, resseguint la Ruta Pirinexus.

Josep Serra, vicepresident de Promoció del Consell Regulador de la DO Empordà, ha apuntat «la DO Empordà vol enfortir els lligams que ens uneixen amb el sector surer i, en aquest sentit, endeguem el projecte Taps de Finca que té per objectiu posar en valor el suro de proximitat». L’alcalde de Cassà de la Selva, Martí Vallès, ha explicat que la fira és «l’excusa per teixir territori i unir la multiplicitat d’actors relacionats d’alguna manera amb el sector surer i taper». Vallès ha afegit que «Cassà vol ser l’aparador d’un sector amb un passat molt ric i amb un present i futur que de ben segur ens sorprendrà».

Maridatges amb vins tapats per empreses cassanenques

El tap de suro ens lliga directament a la gastronomia per la gran importància que pren tapar una ampolla de vi o de cava. Maridarem vins de la DO Empordà amb tapes creades per Jordi Reverter del Nèctar i amb la conducció de Laura Masramon.

  • Foie-gras amb gelea de moscatell maridat amb vi Moscatell de celler Mas Llunes.
  • Formatge fermió de la Balda maridat amb el cava Blanca Cusiné del celler Parés Baltà.
  • Coca de pa amb tomata, oli picual del Celler Brugarol i llonganissa maridada amb el vi negre jove del Celler Brugarol.
  • Trufes xocolata negra amb alt percentatge de cacau i coulis de fruites del bosc amb pebre maridades amb el vi Negre dels Aspres del celler Vinyes dels Aspres.
Dissabte 17 de juny
El Jardí, plaça de la Coma, 21 de Cassà de la Selva
Venda de tiquets al Centre Cultural Sala Galà o de forma online al Ticketea: 19.30h – 20.30h (primera sessió), 21.00h-22.00h (segona sessió).
Laura Masramon

Laura Masramon

Sóc periodista i sommelier especialitzada en la regió vinícola de l'Empordà. Uneixo feina i passió fent divulgació de la cultura del vi i de l'oli a través del turisme, els esdeveniments i l'assessorament. Crec que tot en el vi és comunicació i sensibilitat, la clau per connectar amb les persones i una oportunitat per conèixer la nostra història.

Comentaris

X