Avui en dia el consumidor de vi té molt per escollir, i ja sigui en el restaurant o a la botiga de vins, no disposa de gaire temps ni de gaire informació per decidir quin vi voldrà comprar. Aquesta situació fa imprescindibles les marques de vins, que ajuden al consumidor a diferenciar un producte d’un altre. Vindria a ser com posar-li nom al vi, o més ben dit un cognom. En lloc de dir “he conegut una persona”, solem dir per comunicar-nos millor, “he conegut a la Sandra Buixedes, la filla d’en Buixedes, el del restaurant de peix que hi ha davant del port”. Això és la marca, la definició que ens identifica i ens fa diferents de la resta.
Hi ha un perfil d’enoturista que, motivat per degustar vins que li agraden molt, es desplaça a una de les seves denominacions d’origen preferides per comprar aquelles ampolles directament al celler. Aquest enoturista persegueix una marca de vi, com seria el cas dels vins del Priorat o dels vins de Jérez. També existeix però un altre perfil d’enoturista que, motivat per passar unes vacances envoltat de vi, viatja a una regió vinícola que tingui desenvolupat el sector enoturístic i li garanteixi activitat, cultura i diversió. Aquest segon perfil de visitant no es guia tant per les marques de vi i la seva denominació d’origen, sinó per la marca de la regió enoturística. Busca espais on gaudir dels vins i els amics, activitats dirigides per entretenir-se, visites a cellers en diferents idiomes, tastos guiats per aprendre’n més, hotels temàtics envoltats de vinya, restaurants amb grans cartes de vi. És el cas de regions com Napa Valley o la Rioja.
Napa Valley rep 8 milions de visitants a l'any
Per entrar a competir amb cases de vins i regions enoturístiques primer de tot cal que ens preguntem, però, si tenim els ingredients necessaris per crear una marca de vi: una història per explicar, una cultura vinícola per transmetre, unes vinyes per ensenyar, professionals de l’enologia, del turisme i de la comunicació, i sobretot grans vins per donar a degustar. Un cop reunits tots els ingredients cal comunicar-los i per això hem de seguir la recepta per crear marques fortes: un missatge clar, uns valors rellevants, una essència immutable i un pla d’accions coherent que estigui a l’alçada del producte i la marca.
Les Denominacions d’Origen són un gran exemple de marca, relacionen un vi amb una regió vinícola i a més els confereixen una garantia de qualitat. No totes les DO, però, estan posicionades en la ment del consumidor, i només algunes d’elles gaudeixen de prestigi. Només a Catalunya hi ha 12 DO, i al conjunt de l’Estat actualment n’hi ha 79. Els consumidors en canvi només en coneixen una desena com a molt. No n’hi ha prou, per tant, amb pertànyer a una DO.
La DO Rías Baixas elabora vins d'albarinho
Necessitem, per tant, posar marques als nostres vins i a les diferents regions vinícoles. Tots els que coneixem la viticultura i l’enologia de ben a prop sabem tota la feina que amaga una sola ampolla de vi. Una feina que bé es mereix ser compensada i incentivada per tal que els qui la fan puguin continuar treballant per obtenir un producte tan saludable, sostenible i plaent com és el vi. Els vins catalans es mereixen tenir noms i cognoms, marques que els identifiquin i els posicionin dins el mercat local, nacional i internacional. Ara se’ns presenta una molt bona oportunitat per treballar la marca i la comunicació dels nostres vins el MarcaVi 2013, el seminari de winebranding de Catalunya que es farà el proper 6 de setembre a Figueres dins la 29ena Mostra dels vins de l’Empordà. És el moment del vi i l’enoturisme. És el moment de treballar la nostra marca de vi.