0

El prestigi d’una regió vinícola és un factor clau per atraure més enoturistes, i per crear la necessitat al turista despistat de viure alguna experiència relacionada amb el vi. “No es pot anar de vacances a l’Empordà sense haver fet una copa de vi tot passejant per les vinyes” hauria de ser una de les frases que omplís la boca de qualsevol visitant.

Un vi de prestigi dóna prestigi a tota una regió, i això fa augmentar les ventes dels vins amb denominació d’origen, tant les d’exportació com les nacionals. És llavors quan el vi es posiciona en el mercat amb un preu just que permet pagar bé el quilo de raïm. Com a conseqüència, els viticultors decideixin viure només de l’agricultura, tenir la màxima cura dels seus ceps, i no arrencar cap vinya, ans al contrari plantar-ne més.

Premis Arrels del Vi 2013

L’Empordà pot presumir d’alguns vins de prestigi, cal però, que se’n parli. Tenim, per sort, grans personalitats del món del vi que viuen i estimen aquesta terra i que poden expressar notablement les virtuts d’aquests grans vins com són el Gran Claustre de Castell de Peralada, el Masia Carreras de Martí i Fabra, el Gneis de Masia Serra o el Gresa de Vinyes d’Olivardots, entre molts d’altres. Un vi de prestigi requereix gaudir d’existències limitades i d’un preu elevat que no el faci accessible en qualsevol ocasió. Són dos requisits que li confereixen una categoria superior. I és que quan alguna cosa ens resulta difícil d’aconseguir augmenta de valor i ens invita a imaginar quina serà la recompensa quan per fi el puguem degustar. És clar que un vi de prestigi suporta una gran pressió: mai no pot decepcionar, ni per més altes que siguin les nostres expectatives.

Darrerament els vins de l’Empordà han rebut diversos reconeixements. El Finca Malaveïna 2009 de Castell de Peralada ha estat seleccionat el millor vi en el Concurso Internacional Bacchus 2013, un guardó únic i difícil d’aconseguir. En el marc d’un altre concurs, Le Concours Mondial de Bruxelles 2013, han atorgat medalla d’or al Finca Espolla 2009 i al Gran Claustre 2006, ambdós vins de Castell de Peralada; i medalles de plata pel 5 Finques 2008 de Castell de Peralada, pel Rec de Brau 2011 de Cellers d’en Guilla i pel Comabruna 2010 i el ViDiví 2011 del celler Espelt. Un reguitzell de premis que posen la primera pedra per poder parlar dels nostres vins amb orgull.

Concours Mondiale de Bruxelles

Laura Masramon

Laura Masramon

Sóc periodista i sommelier especialitzada en la regió vinícola de l'Empordà. Uneixo feina i passió fent divulgació de la cultura del vi i de l'oli a través del turisme, els esdeveniments i l'assessorament. Crec que tot en el vi és comunicació i sensibilitat, la clau per connectar amb les persones i una oportunitat per conèixer la nostra història.

Comentaris

X