Foto: Roger Lleixà
Estem a l’any 2013, enmig d’una crisi mundial del sistema capitalista. Molts sectors econòmics s’han vist perjudicats. L’enoturisme i el comerç del vi, en canvi, van en augment. Com d’altres productes, el vi forma part de la nostra cultura mediterrània, de la nostra història, conèixer-lo bé ens apropa a la terra i a les persones que la cuiden. Aquest producte ens cobreix, per tant, moltes de les nostres necessitats bàsiques com a éssers socials.
Enguany la 29ena Mostra del Vi de l’Empordà ha fet un gir cap a la professionalització amb l’objectiu de contribuir a revalorar el vi i el seu entorn turístic i gastronòmic. Entre d’altres accions, s’ha creat l’Espai DO Empordà, on s’han fet tastos de vins guiats per enòlegs i sommeliers, presentacions d’activitats enoturístiques i classes d’iniciació al tast de vins. També s’ha realitzat el seminari de winebranding MarcaVi 2013 que ha aplegat a més de 60 professionals del món del vi de tot Catalunya a visitar la Mostra del Vi de l’Empordà per primer cop.
Hem fet un pas endavant però no hem arribat a la meta. Per començar, fer coincidir la Mostra amb la verema dificulta l’assistència d’enòlegs i viticultors, caldria doncs avançar-la al mes d’agost. Si la Mostra dura quatre dies, un podria ser per professionals i tres oberts al públic en general, així hi hauria menys desgast del sector. I finalment, posar menys quantitat de vi a la copa i més varietat, al arribar a un estand cal poder tastar més d’un vi sense moure’s d’allí, dialogar amb qui te l’està servint i poder doncs comprar el vi que més t’hagi agradat, si s’escau.
Article publicat al Setmanari Empordà el 10/09/13