LAURA MASRAMON

Curs d’iniciació al tast de vins, caves i olis d’oliva verge

Curs de tast de vinsEl curs d’iniciació al tast de vins i olis va dirigit a totes aquelles persones que, atretes pel vi i la gastronomia, volen aprendre les tècniques de l’anàlisi sensorial per poder distingir aromes i descriure sensacions tàctils i gustatives percebudes durant la degustació, així com conèixer denominacions d’origen catalanes i d’arreu del món, o identificar varietats de raïm.

Durant el curs es tasten a cegues 60 vins i 5 olis d’oliva verge extra, majoritàriment monovarietals. L’objectiu principal que persegueixen aquests tallers formatius és adquirir un criteri personal a l’hora d’escollir un vi, un oli, una copa o un maridatge. Els tallers tenen un format de càpsula, el que significa que es poden fer per separat i en l’ordre que es vulgui.

L’ANÀLISI SENSORIAL

Els tallers d’iniciació a la degustació senten les bases de l’anàlisi sensorial. Una tècnica que serveix tant per tastar vins tranquils, vins escumosos, o bé olis d’oliva. Però les característiques pròpies de cada producte ens obliguen a focalitzar-nos en diferents aspectes olfactius, tàctils i gustatius.

MasramonLaVinyeta01.jpgINICIACIÓ A LA DEGUSTACIÓ DE VINS

Un taller clau per assentar les bases de la degustació i l’anàlisi sensorial a través d’un divertit i dinàmic joc d’aromes i d’un tast de vins a cegues que aguditza els sentits de l’olfacte, el gust i el tacte. Com deia Salvador Dalí, “Qui sap degustar mai beu vi, sinó que degusta secrets”.

INICIACIÓ A LA DEGUSTACIÓ DE CAVES I VINS ESCUMOSOSDSCN1711.jpg

Descobreix l’essència d’un vi escumós. Aprèn a distingir entre un Cava, un Champagne, un Crémant, un Sekt, un Prosseco, un escumosos ancestral o un vi d’agulla. Deixa que les bombolles del vi t’ensenyin els secrets que amaguen i tasta els diferents gustos que tenen a cegues.

Tast d'olis d'oliva verge extraINICIACIÓ A LA DEGUSTACIÓ D’OLIS D’OLIVA VERGE

Per poder distingir entre un oli d’oliva i un oli d’oliva verge tan sols hem d’educar els sentits. Olorant i tastant es pot saber si un oli és acabat de fer, si conté antioxidants, o bé si s’ha oxidat o s’ha tornat ranci. En un oli d’oliva verge extra inclús podem detectar amb quina varietat d’oliva ha estat fet, si d’argudell, d’arbequina, de picual…

EL TERROIR I LES DENOMINACIONS D’ORIGEN

Els tallers monogràfics sobre denominacions d’origen fan un repàs a les varietats de raïm i a les tradicions culturals d’elaboració que van lligades al terroir de cada regió vinícola. En el monogràfic de vins de l’Empordà s’aprofundeix en una sola denominació d’origen molt propera per descobrir-la a fons. Al de vins de Catalunya tastarem vins d’aquest tros del Mediterrani per veure les seves diferències i les seves similituds. I al monogràfic de vins del Món repassarem les principals varietats de raïm internacionals.

MONOGRÀFIC VINS DE L’EMPORDÀDSCN1769.jpg

Per reconèixer el caràcter dels vins empordanesos a través de les seves varietats de raïm. Les garnatxes blanca, roja i negra, el samsó o hauria de dir la carinyena? El mar mediterrani que es reflecteix en les terrasses de pissarra, roques granítiques, sauló, vinyes velles en vas, suredes…

fitxa-de-tastMONOGRÀFIC VINS DE CATALUNYA

Aquest taller ens obre les copes a conèixer vins de les onze denominacions d’origen territorials catalanes. Totes elles amb un clima mediterrani, tot i que algunes més vora el mar i d’altres més dalt de la muntanya. Un taller per conèixer la riquesa del nostre territori i tastar vins propers i alhora desconeguts.

MONOGRÀFIC VINS DEL MÓNDSCN1729.jpg

Sempre resulta més fàcil percebre les diferències en vins elaborats en zones de climes ben oposats, per això el darrer taller de denominacions d’origen tractarà zones vinícoles de tot el món. Per poder captar l’efecte del terroir en vins monovarietals.

DECONSTRUINT LA QUÍMICA DEL VI

LES AROMES DEL VILES AROMES DEL VI

Els vins són com les persones, no n’hi ha cap d’igual. Cada varietat, cada regió, cada elaborador desprèn la seva aroma específica. Les saps endevinar? Un taller per activar el nostre sentit olfactiu. I per aprendre a distingir virtuts i defectes del vi, a toc de nas.

ELS SABORS DEL VIELS SABORS DEL VI

T’has parat mai a pensar que cada vi ens activa una part diferent de la nostra llengua? Vena’t els ulls i deixa que les teves papil·les gustatives et donin la informació per saber si un vi és dolç, salat, àcid o amarg. Descobreix un nou sabor: l’umami.

Les criances del viLES CRIANCES DEL VI

Quin paper té la criança d’un vi en les aromes que desprèn? És encertat escollir un vi en funció dels mesos que ha pasat en bóta? Quants tipus de criança existeixen? Descobreix-los, tasta’ls i tu decidiràs quins defineixen el teu estil personal.


⇒Propera edició a l’Empordà al novembre 2017-febrer 2018.

Consulta preus i disponibilitat per organitzar un curs de tast al teu espai. Revisa la Check List per comprovar que el teu espai compleix els requisits mínims per acollir un tast de vins en bones condicions.

2 Comments

 1. Bona tarda,

  voldria rebre informació d’horaris, preus etc del curs d’iniciació al tast de vins 2017-2018.

  Gràcies,
  salutacions.
  Miriam Bielsa.

  • Hola Miriam, el curs d’iniciació al tast de vins 2017-18 en principi es farà a l’Hotel Canaleta Heras d’Espolla alguns diumenges de novembre a febrer de 11h a 13.30h. El preu oscil•larà els 270€. Salutacions.

Deixa un comentari

Required fields are marked *.