0
ArticlesMitjans de comunicació

Com idear visites memorables als cellers

Per 18/12/2014 desembre 21st, 2018 Cap comentari

Enoturisme és el turisme que genera l’interès pel vi. En aquest sector turístic els cellers són els protagonistes indiscutibles, i el seu producte bàsic és la visita guiada al celler. Per això és tan important que la visita sigui una bona carta de presentació, que sigui coherent amb la filosofia del celler i que serveixi per apropar els visitants als seus vins. I per això l’eix principal del proper seminari sobre enoturisme que farem a Catalunya el proper mes d’abril, la Vívid enoConference 2015, girarà entorn de com fer, crear i millorar les visites al celler.

El primer que tot celler ha de fer quan es planteja obrir les seves portes al públic és preguntar-se quins són els valors de la seva marca, quins són els seus trets diferencials, el motiu pel qual els turistes i consumidors de vi s’acostaran a descobrir-lo. I en consonància, idear un guió que reflecteixi aquests valors diferencials, un guió coherent amb la seva marca, que evidenciï qui són, com són, què fan i sobretot com ho volen transmetre. Cal tenir en compte que el “com” sovint defineix molt més que el “què”.

Un cop el celler hagi decidit quin serà el seu guió, cal que es pari a pensar en els seus públics. És probable que tingui diferents tipus de públics: turistes encuriosits per l’espai, clients del seu vi que poden esdevenir fans del celler, apassionats del vi que volen descobrir cellers que els sorprenguin, professionals que dominen els coneixements tècnics i volen saber-ne més… No és necessari crear un guió diferent per a tots i cada un dels públics, seria una bogeria i és poc viable. El que sí cal plantejar-se és quin d’aquests públics interessa més i llavors dirigir la comunicació cap al públic objectiu o target de les visites. La resta de públics entendran a qui es dirigeix el celler en qüestió i ells mateixos sabran discernir si els interessa visitar-lo o no. I, en tot cas, sempre els quedarà la opció de sol·licitar una visita especial, si s’escau.

Una bona comunicació evita la pèrdua de temps, i moltes frustracions. I hem de ser conscients que és poca la gent que comparteix les activitats que els satisfan, només alguns comparteixen les activitats que els encanten i, en canvi, són molts els que comparteixen les coses que els deceben. És per això que, si som un celler obert a l’enoturisme i estem segurs que estem oferint experiències satisfactòries i emocionants,  hem de facilitar la connexió a internet al visitant sempre que sigui possible, ens repercutirà molt positivament augmentant el nombre de visites i millorant el nostre posicionament.

Un dels espais clau en tota visita és la recepció del visitant, allà on es produeix aquell moment d’espera en que el turista manté l’excitació que produeix la incògnita sobre el que esdevindrà en pocs minuts. És doncs una bona ocasió perquè el celler mostri com es comporta amb els seus clients, quin és el seu grau d’atenció i d’hospitalitat. Es pot aprofitar també per sorprendre, impressionar, divertir, oferir confort, mostrar autenticitat, i un llarg etcètera de valors diferencials.

interior_raimimquiet_PANOR

La persona que guiarà la visita serà la cara visible del celler, i per tant, haurà de representar fidelment el caràcter dels vins: vins que cerquen la perfecció, vins rústics, vins transparents i honestos amb la natura, vins divertits i extrovertits, vins clàssics… Coherència és la clau per crear un relat memorable.

Sabeu per què crec que el vi agrada tant a la gent? Perquè el vi els fa sentir i experimentar sensacions tàctils, aromàtiques i gustatives. Segurament hi han molts altres motius: la litúrgia, el glamour, la tradició, la gastronomia, les històries del vi…però segons el meu punt de vista els amants del vi o winelovers queden captivats per les sensacions que el vi els desperta. És per això que els cellers haurien de procurar no trencar aquest fil seductor i donar als seus visitants visites sensacionals.

Article de Laura Masramon publicat el 18/12/14 a la secció [ENOTOUR] del blog La Conca 5.1

Laura Masramon

Laura Masramon

Sóc periodista i sommelier especialitzada en la regió vinícola de l'Empordà. Uneixo feina i passió fent divulgació de la cultura del vi i de l'oli a través del turisme, els esdeveniments i l'assessorament. Crec que tot en el vi és comunicació i sensibilitat, la clau per connectar amb les persones i una oportunitat per conèixer la nostra història.

Comentaris

X